Safir Taşı Özellikleri Nelerdir?
Yer altındaki "gökyüzü"nün işlenerek mücevhere dönüşmesiyle en değerli ve pahalı taşlardan biri haline gelen safir, en bilinen rengi yoğun kadifemsi mavi tonuyla keşfedildiği günden bu yana göz kamaştırmaya devam eden oldukça özel bir taştır. Nadir bulunan değerli bir takı madeni olan safiri eğer daha yakından tanımak istiyorsan; gücün, zarafetin, özgür ruhun ve iç huzurun dünyasına hoş geldin!
Tarih boyunca safir taşı değeri ve doğal güzelliği sebebiyle kral ve kraliçe başta olmak üzere tüm seçkin insanların tercih etmesiyle ve kendine has özellikleriyle senin için beğenme sebebini her gün tazeleyecek güzellikte bir madendir. Değerli taşların ve minerallerin sertliğini ölçmeye yarayan Mohs sertlik ölçeğinde mineral sertlik seviyesinin 9 olması, onu elmastan sonra aşınmaya ve çizilmeye en dirençli maden yapar. Elbette bu dayanıklılık ile bilezik veya yüzük gibi takıların için mükemmel bir seçimdir. Korendon mineralinin alt türlerinden biri olup "gök yakut" adıyla da bilinen safir, çoğunlukla takı sektöründe kullanılsa da sert bir taş olduğu için aşındırmak amacıyla diğer sektörlerde de tercih edilir.
Safir taşı doğayla özdeş renkleriyle seni ısıtır, ama kendisi yüksek ısıya dayanıklıdır. Sadakat duygusuyla ile özdeşleşen safir, mistik ve güçlü bir etki ile ön plana çıkar. Bu etki ise seçtiğin takı türüne göre değişmez. Onu ister bilezikte ister kolyede ister yüzükte kullan, daima sana güven verecek, seni özgür hissettirecek ve sakinleştirecektir. Safirin rengi doğayı, gökyüzünü ve okyanusu çağrıştırdığı için safir taşına sahip bir takıyı kullandığında kendini daha zinde ve keyifli hissedebilirsin. Safir, özellikleri ile olduğu kadar bakımı ile de özeldir. Eğer bir safir taşına sahipsen onu çizmemek için özenle temizlemen gerekir. Taşı sadece su kullanarak nazik hareketlerle 2-3 dakika boyunca yıkayabilir, kurulamak için de kadife gibi yumuşak bir bez kullanabilirsin.
"Safir taşı nerede bulunur?" sorusunun ilk cevabı Hindistan’dır. En değerli safirler orada bulunmakla birlikte diğerleri Tayland, Sri Lanka, Afganistan, Avustralya, Brezilya, Pakistan ülkelerinde çıkarılmaktadır. Dünyada bilinen en büyük safir örneği, New York Doğa Tarihi Müzesi’nde yer alan 563 karat büyüklüğündeki Hindistan yıldızıdır.
Safir Nedir?
Safir, içinde titanyum, demir, krom vanadyum veya magnezyum gibi elementlerin uyumlu birlikteliğiyle doğan ve alüminyum oksit (Al2O3) kimyasal bileşiminden oluşan değerli bir taştır. Safir taşının anlamında, iki kelime kökü dikkat çeker. Bunlar; Latince "saphirus" ve Yunanca "sappheiros" kelimeleridir ve her iki kelimenin de anlamı mavidir. Tüm madenlerde olduğu gibi safir taşının rengi de ton ve doygunluk yönünden sınıflandırılır. Ton, değerli taşın rengi olarak anlaşılır. Aynı zamanda o renginin açıklığını ve koyuluğunu ifade eder. Doygunluk ise renk tonunun canlılığını ve parlaklığını gösterir.
Safirin en bilinen rengi koyu mavidir. Renkler koyu mavi tondan açık mavi tona doğru çeşitlidir, Ayrıca onun renksiz, gri, kahverengi, yeşil, pembe, sarı renkleri de bulunur. Safir, eğer eylül ayında doğduysan veya eylül ayında doğan sevdiklerin varsa, senin için en iyi hediye seçeneklerden biri olacaktır.
Safir Taşının Faydaları
Safir taşı, faydaları ile de seni daima memnun edecek çok bir değerli taştır. Eğer üzerinde bir safir taş bulunuyorsa hayatının pozitif değişimlerine hazır olmalısın. Safir, mistik özelliklerinden dolayı seni negatif enerjilerden uzaklaştırır. Böylece; aşkta sadakat ön planda olur. Aynı zamanda bu özel taş sana özgürlük hissi verir, senin sezgini ve inancını kuvvetlendirir, sinir sistemini düzenlemeye yardımcı olur, odaklanmanı ve hafızanı arttırır, böbreklerinin doğru çalışmasına katkıda bulunur, tüm salgı bezlerini harekete geçirir. Öte yandan gözlerine, kulaklarına iyi gelir ve elbette bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunur.
Mavi Safir Taşının Faydaları
Safirin en popüler rengi olan mavi safiri, dilersen kendi içinde ton ve doygunluk yönünden değerlendirip kişisel zevkine göre tercih edebilirsin. En pahalı safirler, saf mavi ve en yüksek doygunluğa sahip taşlardan meydana gelir. Mor ve yeşil rengi, mavi safirlerde bulunan en yaygın ikincil ton olarak bilinir. Eğer safir daha düşük doygunluğa sahip ise daha az değerlidir. Safirde mavi dışındaki renkler, parti safir veya fantezi safir olarak sınıflandırılır. Süslü safirler ise daha çok sarı, turuncu, yeşil, kahverengi, mor ve menekşe tonlarında bulunur. Ek olarak, yarı renkli veya renksiz safirler de bulunmaktadır.
Mavi safir taşı özellikleri ile ön plana çıkmaktadır. Bu taş; mide ile ilgili şikayetlerine iyi gelebilir, insanlarla daha kolay ve verimli iletişim kurmanı sağlar. Ayrıca bir filtre görevi görerek beynine gereksiz düşüncelerin girmesini önler. Kalbine yararı bulunur, eğer uyku sorunun varsa, onun çözümüne katkı sunar.
Sarı Safir Taşının Faydaları
Sarı safir, göbeğin iki parmak üstünde bulunan mide çakrası olarak da bilinen güneş sinir ağı çakrasının en önemli taşlarından biri olarak kabul edilir. Bu sebeple sindirim sistemi problemlerini iyileştirmek istiyorsan özellikle sarı safiri tercih edebilirsin. Sarı safir taşı; midenin, karaciğerin, dalağın ve safra kesesi bölgesinin doğru çalışmasına etki ederek sindirim sisteminin sorunsuz çalışmasına katkıda bulunur. Ayrıca ruhsal problemlere de oldukça iyi gelir ve ödemi giderir.
Siyah ve Gri Safir Taşının Faydaları
Siyah ve gri taşının kuyruk sokumu bölgesinde olan kök çakra için dengeleyici bir işlevi bulunur. Hayatı temel aldığı için cinsel organların sağlıklı kalmasına destek olur. Eğer stresten arınmak istiyorsan siyah ve gri safir taşı senin için iyi bir seçenek olacaktır. Safir taşı ile üzerindeki fazla elektriği alarak gerginliğini hafifletebilir, ayrıca kan üretiminin artmasını ve hücrelerinin yenilenmesini destekleyebilirsin.